Květový akátový med je typický svojí nažloutlou barvou a lahodnou chutí. Tento med je považován za jeden z nejchutnějších druhů medů.
Odkud náš med pochází?
Tento med pochází od zkušených včelařů a včelařek z jižní Moravy,. Zakládáme si na kvalitním českém medu s jasným původem.
Krystalizace
Přirozená vlastnost medu je jeho krystalizace. Akátový med nekrystalizuje tak rychle jak ostatní květové medy. Přesto k tomu časem dochází a není třeba se jí obávat.
Chcete- li mít med zase tekutý, stačí jej ponořit do teplé vody o teplotě do 40°C, dokud se nerozpustí. Teplotu vody lze snadno odhadnout tak, že v ní jde pohodlně udržet ruka.
Takto lze med rozpouštět opakovaně.
Pokud je med rozpuštěn příliš vysokou teplotou, dochází k nenávratné ztrátě přírodních enzymů, přestává krystalizovat a stává se z něho obyčejné sladidlo srovnatelné s cukrem.
Jak med skladovat?
Med skladujte v pokojových teplotách do 25°C.
Med uchovávejte v zavřené nádobě, má totiž ve zvyku pohlcovat okolní vlhkost a pachy. Proto je nepřijatelné stáčet med do sklenic od okurků a jiných zavařenin.
Trvanlivost kvalitního medu ve správných podmínkách je takřka neomezená. V Egyptě by mohli vyprávět.
„Když jsem po 30 letech otevřel med, který můj děd správně skladoval, připadal jsem si jako opravdový gurmán ve vinném sklípku.“
Ideální podmínky pro skladování:
- teploty do 18°C
- okolní vlhkost do 60%
- tmavé místo
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.