Mohlo by Vás zajímat
Proč váš med krystalizuje a některé ostatní medy ne?
Krystalizace medu je přirozená, každý med krystalizuje jinak a po jiné době. Je to dáno primárně složením cukrů. Čistě květové medy, zpravidla ty jarní, krystalizují rychleji. Lesní med s převahou medovice krystalizuje o poznání déle, některý v řádech měsíců. Lze tedy říct, že čím větší bude v medu květový podíl, tím rychleji bude krystalizovat. Velkou výjimkou je relativně vzácný akátový med, který nezkrystalizuje ani po letech.
Jde to ovšem zařídil i jinak. Vzhledem k tomu, že je pro mnoho spotřebitelů krystalizace nežádoucím jevem, se někteří výrobci uchylují k ne příliš dobré metodě. Jednoduše med ohřejí víc než je zdrávo, asi na 70°C a po dlouhou dobu. Med je pak zůstává krásně tekutý po neomezenou dobu, přichází však o cenné přírodní vlastnosti. Takto upravený med působí velmi přitažlivě na pultech obchodů, vlastnostmi však lze srovnat s průmyslovým sladidlem. Právě proto u našeho medu klademe zvýšený důraz na šetrné rozpuštění.
Proč váš med minule chutnal trochu jinak?
Odpověď je velmi jednoduchá - co med, to originál. Žádný včelař nemůže včelám poručit, kde a co mají sbírat. Každý med je tedy jedinečný včelí mix v závislosti na dostupných zdrojích nektaru nebo medovice. Narozdil od velkých zpracovatelů med plníme v menších sériích a medy od různých včelařů zpravidla nemícháme. To je důvod, proč se může chuť medu z různých objednávek mírně lišit.