Pastovaný med je květový med upravený do krémovité konzistence řízenou krystalizací. Díky své konzistenci podobné lískooříškovému krému je ideální na mlsání nebo třeba k mazání na pečivo. Je trvale vláčný a nikdy nezkrystalizuje.
Odkud náš med pochází?
Náš med pochází od zkušených včelařů a včelařek z celé Moravy a Slezska. Zakládáme si na kvalitním českém medu s jasným původem. U každé sklenice Vám řekneme, od jakého včelaře pochází.
Krystalizace
Pastovaný med narozdíl od ostatních druhů medu nikdy nezkrystalizuje do tvrdé podoby, tzv. na kámen. Jedná se o speciální druh krystalizace, kdy si med zachová trvalou konzistenci vhodnou pro nabírání.
Pokud dojte k jeho šetrnému ohřátí (při teplotě nepřekračující 40°C), ztratí svou krémovitou konzistenci a vrátí se zpět do tekutého stavu.
Jak med skladovat?
Med skladujte v pokojových teplotách do 25°C.
Med uchovávejte v zavřené nádobě, má totiž ve zvyku pohlcovat okolní vlhkost a pachy. Proto je nepřijatelné stáčet med do sklenic od okurků a jiných zavařenin.
Trvanlivost kvalitního medu ve správných podmínkách je takřka neomezená. V Egyptě by mohli vyprávět.
„Když jsem po 30 letech otevřel med, který můj děd správně skladoval, připadal jsem si jako opravdový gurmán ve vinném sklípku.“
Ideální podmínky pro skladování:
- teploty do 18°C
- okolní vlhkost do 60%
- tmavé místo
Jméno značky: | Číhala |
---|---|
Kategorie: | Med květový |