Lesní med je díky své chuti velmi oblíbeným medem. Včely jej vytváří převážně z medovice jehličnatých stromů, ostružin nebo malin ke konci léta. Je bohatý na minerální látky a typický tmavou barvou. Lesní med má antibiotické účinky a posiluje nervový systém.
Odkud náš med pochází?
Náš med pochází od zkušených včelařů a včelařek z celé Moravy a Slezska. Zakládáme si na kvalitním českém medu s jasným původem. U každé sklenice Vám řekneme, od jakého včelaře pochází.
Krystalizace
Přirozená vlastnost medu je jeho krystalizace. Květové medy krystalizují poměrně rychle. Rovnoměrná krystalizace medu je známka jeho pravosti a není třeba se jí obávat.
Chcete- li mít med zase tekutý, stačí jej ponořit do teplé vody o teplotě do 40°C, dokud se nerozpustí. Teplotu vody lze snadno odhadnout tak, že v ní jde pohodlně udržet ruka.
Takto lze med rozpouštět opakovaně.
Pokud je med rozpuštěn příliš vysokou teplotou, dochází k nenávratné ztrátě přírodních enzymů, přestává krystalizovat a stává se z něho obyčejné sladidlo srovnatelné s cukrem.
Jak med skladovat?
Med skladujte v pokojových teplotách do 25°C.
Med uchovávejte v zavřené nádobě, má totiž ve zvyku pohlcovat okolní vlhkost a pachy. Proto je nepřijatelné stáčet med do sklenic od okurků a jiných zavařenin.
Trvanlivost kvalitního medu ve správných podmínkách je takřka neomezená. V Egyptě by mohli vyprávět.
„Když jsem po 30 letech otevřel med, který můj děd správně skladoval, připadal jsem si jako opravdový gurmán ve vinném sklípku.“
Ideální podmínky pro skladování:
- teploty do 18°C
- okolní vlhkost do 60%
- tmavé místo